Domácí české koblihy
Ingredience: Na 10–12 koblih potřebujete: 250 ml mléka, 35 g droždí, 80 g moučkového cukru, 400 g hrubé mouky, 100 g hladké mouky do těsta plus na podsypávání, 60 g másla, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, špetku soli, meruňkovou marmeládu na plnění, rostlinný (nejlépe kvalitní slunečnicový) olej na smažení a moučkový cukr na posypání. Postup: Do 1 dl vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Změklé máslo utřete s cukrem, a následně do něj zapracujte rum, žloutky a sůl, nakonec i vzešlý kvásek. Do vzniklé hmoty postupně přidávejte prosátou ohřátou mouku (stačí 30 vteřin v mikrovlnce) a zbylé vlažné mléko. Těsto, které je tužší, ale pružné a měkké, přikryjte utěrkou a nechte jej na teplém místě asi 40 minut kynout. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 8 mm. Těsto je hodně husté a plné bublinek z kynutí, takže se trochu trhá. Příčně si naznačte polovinu plátu a na jedné z nich si formičkou (sklenkou, hrníčkem) opět jen naznačte kroužky koblih. Do středu každého takového kroužku lžičkou naneste trochu marmelády a druhou polovinu plátu vše přikryjte. Marmeláda vytvoří kopečky, kolem kterých formičkou vyřízněte hotové koblihy. Jejich kraje pak ještě hranami dlaní utěsněte, aby se při smažení koblihy nerozlepily. Koblížky nechte ještě asi 15 minut kynout, aby byly hezky velké.